Nieuwe kansen voor het SCK

24 april 2017

Nieuwe kansen voor het SCK

 

Afgelopen vrijdag nam de Ministerraad een belangrijke beslissing die aan het SCK te Mol nieuwe kansen geeft in de productie van radio-isotopen. De toppositie die men heeft, wordt zo versterkt.

Het IRE in Fleurus heeft bij het bewerken van medische radio-isotopen voor de nucleaire geneeskunde, zoals medische beeldvorming en stralingsgeneeskunde, een hoogwaardig restproduct waarmee ze zelf geen verdere verwerking konden doen.

De Ministerraad heeft nu afgelopen vrijdag beslist dat het IRE hiervoor beroep doet op de expertise van het SCK te Mol om dit restproduct terug waardevolle mogelijkheden te geven.

Het SCK krijgt zo grondstof ter beschikking om haar productie van radio-isotopen nog verder uit te breiden. Zowel de medische toepassingen als industriële toepassingen die het SCK zo mogelijk maakt zijn belangrijk voor het verdere behoud van de expertise en uitbreiding ervan. Uiteraard is dit ook een goede zaak voor de tewerkstelling.

 

De Ministerraad keurde het financieringsmechanisme goed om het partnerschap tussen IRE en SCK te financieren voor 18,235 MEUR in 2017 en 2018 en voor 8,1 MEUR vanaf 2019 tot 2045.

 

Met deze beslissing wordt de expertise van het SCK op vlak van nucleaire spitstechnologie nogmaals erkend en heeft ze haar positie naar de toekomst toe versterkt ook voor de tewerkstelling.

U kan hierover meer lezen :

http://www.presscenter.org/nl/pressrelease/20170421/partnerschap-tussen-...